2016-11-10 12:06:10• hírek • Refszatmar.ro, Szatmar.ro

Egyháztörténeti tanácskozás és jótékonysági bál

A Reformáció Emlékéve égisze alatt a Kárpát-Medence első magyar reformációi zsinatának városában, Erdődön kerül megrendezésre a Drágffy 500 - Reformáció 500 elvenezésű program a Reformáció Emlékéve Bizottság támogatásával.  Azaz egyháztörténeti tanácskozásra és jótékonysági bálra kerül sor.

Ez utóbbi már ötödik alkalommal kerül megrendezésre szombaton. A jótékonysági estet megelőzően az erdődi református templomban egyháztörténeti tanácskozásra kerül sor 17 óra 30 perctől.

Drágffy Gáspár főúr születésének 500. évfordulóját ünnepeljük idén, a reformáció 500. évfordulóját pedig jövőre. Kraszna és Közép-Szolnok vármegye egykori főispánja az akkori uradalmak közül az első között fogadta el a reformációt és engedett teret annak. Sokat gondolkodtam azon, hogy örülnének-e a reformátorok, vagy a reformációt pártolók akkor, ha meglátnák, mi lett abból, amit elkezdtek. Én nem nekik szeretnék megfelelni, hanem az Ő Uruknak, aki, hiszem, őket is ösztönözte munkájukban. Éppen ezért egy könyvet is kiadunk erre az alkalomra, ami mondhatni, egy egyveleg, jó, legyen vegyes csokor, mellyel nemcsak tisztelgünk Drágffy Gáspár emléke előtt, hanem megpróbáljuk felvázolni, hogy mi lett abból, amit megengedett. Habár ő nem élte meg a zsinatot, s talán azt is tudta már, hogy örököse sem lesz, tudjuk, sőt üzenjük, ha lehet: volt értelme, pozitív következménye munkájának és hitének. Tanulmányokat olvashatnak benne, amelyek a Drágffy családról, az erdődi zsinatról és a reformációról szólnak. Az erdődi gyülekezet hullámvölggyel és hullámheggyel teli vándorútjába is betekintést nyerhetnek. S, hogy lelki üzenet nélkül se maradjunk, tizenkét prédikációt olvashatunk, melynek alapja természetesen az Ige, de mottója az I. erdődi zsinat tizenkét hitvallási pontja - mondta Rácz Ervin szervező.

A tanácskozás, tehát, szombaton koraeste fél 6-kor kezdődik a helyi református templomban. Igét hirdet Forró László egyházkerületi főjegyző, előadást tart Dr. Buzogány Dezső kolozsvári teológiai tanár. A fiatalok ünnepi műsora után további előadásokat hallhatnak: Thoroczkay Sándor történelemtanár a Drágffyakról szól, Póti Eduárd a reformáció gyermekkoráról beszél, Kereskényi Sándor irodalomtörténész a reformáció magyar, Stefan Berci baptista pásztor a román kultúrára tett hatásairól értekezik.

A jótékonysági bál koraeste nyolc órakor kezdődik Erdőd rendezvénytermében a Kása Melinda és Kása Zsolt által felkészített fiatalok fellépésével, majd az Amulett Zenekar szórakoztat. A résztvevők „kötelező adományként" 40 lejjel járulhatnak hozzá a készülő kulturális központ építéséhez, de azonfelül tombolajegy vásárlásával értékes nyereményekkel is gazdagodhatnak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: